TIPS VOOR HET KOPEN VAN EEN HUIS

7 tips als je een huis wilt kopen

 Bron Adfiz / 27 november 2019

Bij het kopen van een eigen huis komt heel veel kijken. Wij zetten 7 overzichtelijke tips op een rij, zodat je goed voorbereid bent:

Zorg dat je lasten betaalbaar blijven

Maak voor jezelf inzichtelijk wat je op dit moment aan vaste (maandelijkse) lasten hebt. Neem daarin ook mee wat je wilt sparen voor onverwachte uitgaven of een vakantie. Wat is het bedrag dat je dan maandelijks overhoudt en wat je dus kunt (en wilt!) betalen aan een eigen woning? Houd hierbij ook rekening met de extra lasten die bij een eigen woning horen. Ook deze moet je kunnen betalen. Denk hierbij aan kosten als:

 • Onroerendezaakbelasting (ozb)
 • Afvalstoffenheffing
 • Rioolheffing
 • Waterschapslasten
 • Opstalverzekering
 • Overlijdensrisicoverzekering
 • Onderhoud woning

Bepaal van wie je een financieel advies wilt ontvangen

Een financieel adviseur kan het financiële plaatje van jouw persoonlijke situatie in kaart brengen. Bereid je goed voor op een hypotheekgesprek, zodat je weet wat de hypotheekadviseur aan jou hoort te vragen en welke informatie er van jou wordt verwacht.

Zorg ook dat je vooraf bepaalt wat je van een adviseur verwacht en wie dat het beste kan bieden. Advies kost immers geld. Het is dan ook verstandig om goed te bepalen van wie je een financieel advies wilt ontvangen. Houd hier ook rekening mee wanneer je een gesprek met bijvoorbeeld meerdere hypotheekverstrekkers wilt aangaan. In dat geval is het financieel aantrekkelijker om niet bij een hypotheekverstrekker advies te vragen, maar via een onafhankelijk financieel adviseur. Deze kan jou in één keer laten zien bij welke verschillende hypotheekverstrekkers je terecht kunt en wat de mogelijkheden zijn. Ook heeft hij geen enkel belang in jouw keuze voor een hypotheekverstrekker, omdat hij onafhankelijk adviseert.Bereid je goed voor op je hypotheekgesprek

Bepaal voor je een hypotheekgesprek aan gaat eerst goed voor jezelf wat je wilt. Vind je het bijvoorbeeld niet erg om risico’s te lopen? Of hou je juist van zekerheid? Bepaal wat je, naast het kopen van een woning, nog meer belangrijk vindt. Wil je kunnen blijven reizen, regelmatig uitstapjes maken of wil je maandelijks een vast bedrag sparen? Kijk ook naar andere (vaste) kosten die je hebt, zoals een (dure) hobby, alimentatie, kinderopvang, medicijnen en verzekeringen. Zet voor jezelf op een rijtje wat het bedrag is dat je kunt en wilt besteden aan een woning, maar bedenk ook wat jouw leven aangenaam maakt en wat je plannen voor later zijn. Zo weet je voor je advies ontvangt al wat je zelf belangrijk vindt en kun je veel gerichter vragen stellen.

In de Checklist hypotheekgesprek lees je welke vragen belangrijk zijn voor een goed hypotheekadvies. Zo ga je goed voorbereid een gesprek inBedenk of een aankoopmakelaar je voordeel kan opleveren

Je kunt ervoor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen, maar dit ben je uiteraard niet verplicht. Een aankoopmakelaar helpt je bij het zoeken naar een woning en kan helpen bij het onderhandelen over de prijs wanneer je besluit de woning te kopen. Ook kun je je aankoopmakelaar meenemen bij de oplevering. Hij of zij controleert dan samen met jou of de woning conform afspraak is opgeleverd. Klopt er iets niet, dan gaat je aankoopmakelaar hier achteraan. Houd er wel rekening mee dat je een aankoopmakelaar betaalt voor zijn diensten. Dat kan een vast bedrag zijn of een bepaald percentage van de aankoopsom.

Tip: Of je nu een eigen makelaar hebt of niet, let er als je een huis koopt altijd op dat je geen onnodige kosten maakt als blijkt dat je de financiering niet rond krijgt. Neem daarvoor bij het vastleggen van de afspraken ontbindende voorwaarden mee, bijvoorbeeld door het opnemen van de voorwaarde ‘onder voorbehoud van financiering’.Voorkom verborgen gebreken: laat een inspectie uitvoeren

Je kunt ervoor kiezen een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Een inspecteur doorloopt de hele woning om de bouwkundige staat vast te stellen en de eventuele bouwkundige gebreken te rapporteren in een bouwkundig rapport. Hij kijkt ook goed naar bijvoorbeeld de dakgoten, kruipruimte en schoorsteen. Met een bouwtechnische keuring weet je of er verborgen gebreken aan de woning zijn en kom je later niet voor verrassingen te staan. Een bouwkundig rapport kan je ook helpen bij het bepalen van de waarde van de woning, zodat je beter kunt onderhandelen over de prijs. Soms loopt een keuring tegelijk met het uitbrengen van het bod. Let er dan op dat je bij het onderhandelen als ontbindende voorwaarde de uitslag van de bouwtechnische keuring meeneemt.

De prijzen voor bouwtechnische keuringen zijn verschillend. Er kan een vast bedrag worden gevraagd, maar ook een bedrag dat afhankelijk is van de vraagprijs of de oppervlakte van de woning.Voorzie je verbouwplannen in de toekomst? Kies voor een hogere inschrijving in het hypotheekregister

Houd nu al rekening met toekomstige uitgaven voor bijvoorbeeld een verbouwing. Je kunt ervoor kiezen om in plaats van het hypotheekbedrag dat je werkelijk nodig hebt, de notaris een hoger bedrag te laten inschrijven in het hypotheekregister. Mocht je in de toekomst je hypotheek willen verhogen, dan hoef je niet opnieuw naar de notaris. Daarmee bespaar je dus onnodig hoge kosten.Kijk welke eenmalige kosten je af mag trekken en/of meefinancieren

In het jaar dat je een woning koopt, mag je een aantal financieringskosten eenmalig aftrekken. Het gaat hierbij om kosten die te maken hebben met het afsluiten van je hypotheek:

 • bemiddelingskosten voor het krijgen van je hypotheek of lening, zoals advies- en afsluitkosten
 • notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte, inclusief btw
 • taxatiekosten (alleen om een lening te krijgen)
 • kosten van de aanvraag van een Nationale Hypotheek Garantie
 • bouwrente over de periode na het sluiten van de voorlopige koop-/aannemingsovereenkomst
 • kosten van nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot (onder voorwaarden)

Kosten die je niet kunt aftrekken als je een huis koopt of verbouwt zijn:

 • bemiddelingskosten voor de aankoop van de woning (bijvoorbeeld makelaarsprovisie)
 • overdrachtsbelasting en omzetbelasting
 • notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte
 • bouwrente over de periode vóór het afsluiten van de voorlopige koop-/aannemingsovereenkomst
 • kosten van onderhoud en verbouwing

Heb je een rijksmonumentenpand, dan gelden soms andere regels en mag je deze kosten onder bepaalde voorwaarden wel aftrekken.

Je kunt ervoor kiezen om zowel de eenmalig aftrekbare als de niet-aftrekbare eenmalige kosten gedeeltelijk mee te financieren in je hypotheek of lening. De rente hierover is dan aftrekbaar.

Voor informatie en/of advies bel 013-5212001. Voor een onafhankelijk advies en vergelijking van alle Nederlandse hypotheekverstrekkers.

Toch liever eerst zelf eens berekenen wat de mogelijkheden zijn kijk hier.