GROND KOPEN

 

U denkt erover na om een stuk grond te gaan kopen om een huis op te bouwen, maar wat komt daar nu allemaal bij kijken? Op deze pagina leest u alles wat u moet weten over het kopen van grond, het financieren van de grond en het bouwdepot. 

U heeft een stuk grond op het oog om op te gaan bouwen, maar voordat u deze grond koopt zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden;

 

 • Is de grond die u op het oog heeft wel bestemd om op te bouwen?
  Dit kunt u terugvinden in het bestemmingsplan. Hier staat in hoe een perceel bebouwd en gebruikt mag worden.
  Bent u er niet zeker van dat de grond die u op het oog heeft daadwerkelijk een bouwkavel is, dan kunt u het bestemmingsplan van de desbetreffende gemeente inzien op www.ruimtelijkeplannen.nl

  Blijkt nu dat het stuk grond niet de juiste bestemming heeft, dan kunt u een verzoek indienen bij de gemeente voor het wijzigen van het bestemmingsplan. Let u hierbij wel op dat dit een tijdrovend proces is en dat hier vaak kosten aan verbonden zijn. 

 • Wat mag u bouwen op de grond?
  Bij het bouwen van een huis op een bouwkavel zijn er regels omtrent onder andere bouwoppervlakte, hoogtematen en gebruik. Deze regels zijn er om te zorgen dat het huis binnen het straatbeeld past. Ook deze regels kunt u terugvinden in het bestemmingsplan van de gemeente via www.ruimtelijkeplannen.nl.
 • Is de bouwgrond geschikt voor uw wensen?
  Is de grond groot genoeg voor het huis dat u erop wilt bouwen? Heeft u dan ook nog ruimte voor een tuin? Is de vorm van de bouwkavel geschikt? Is de grond bijvoorbeeld erg langwerpig, dan kan dit zorgen dat het de woning die u wilt bouwen simpelweg niet past.

  Daarnaast moet u zich ook afvragen of de locatie van de grond voor u geschikt is. Ligt het dicht bij uw werk of de school van uw kinderen? Ligt het dichtbij de snelweg of het openbaar vervoer?

  Tot slot, hoe zit het met uw budget? Past de prijs van de grond binnen uw bouwplannen.