NIEUWBOUW OF BESTAANDE BOUW?

 

De feiten over nieuwbouw:

  • Bij nieuwbouw koopt u ‘vrij op naam’, de prijs van het huis is niet onderhandelbaar. Bij bestaande bouw betaal je ‘kosten koper’ en is de prijs wel onderhandelbaar. 
  • Bij een nieuwbouwhuis kunt u het huis niet ‘real time’ bezichtigen, omdat het huis vaak nog niet gebouwd is. Bij het kopen van een nieuwbouwhuis gaat u dus uit van een tekening. Bestaande bouw kun je wel ‘real life’ bezichtigen.
  • De sleuteloverdracht staat bij een nieuwbouwhuis niet vast, soms is de oplevering later dan gepland en soms eerder dan gepland. Bij bestaande bouw weet u precies wanneer u de sleutel van uw huis ontvangt.
  • Bij nieuwbouw is de omgeving van het huis vaak nog niet af, zoals bijvoorbeeld de tuin. De omgeving van bestaande bouw is vaak wel al af.
  • De eerste paar jaar heeft u geen onderhoud aan een nieuwbouwhuis, omdat alles net nieuw is. Bij bestaande bouw kunt u wel kosten voor onderhoud verwachten, zeker als het huis al wat ouder is. 
  • Bij een nieuwbouw huis tekent u twee koopovereenkomsten, een voor de grond en een voor het huis, in tegenstelling tot bestaande bouw, waarbij u maar een koopovereenkomst tekent. 

Bij de aankoop van een eerste huis, veelal nieuwbouw, is het van groot belang goed de mogelijkheden, voor nu en zeker ook voor de toekomst, duidelijk in kaart te brengen. De wet is recent veranderd en daarmee komen er nieuwe mogelijkheden die met name starters moet helpen hun kansen beter te benutten.

Voor u als starter komen die mogelijkheden in een adviesgesprek aan bod en kijken we hoe we het u als jonge beginnende wooneigenaar zo makkelijk mogelijk kunnen maken. We houden daarbij uiteraard ook rekening met eventueel verwachte gezinsuitbreiding en loopbaan ontwikkelingen. Op deze manier groeien uw woonlasten mee met uw bestedingspatroon.

Advies
Bij de aankoop van een woning en de daarbij behorende hypotheek gaat het altijd om lange termijn aflossingen. De keuze maakt u zelf, maar wat ons betreft pas na een goed adviesgesprek, zodat wij met u duidelijk uw situatie en uw mogelijkheden in kaart hebben gebracht.

Lees meer: Financieel Advies